Hvordan yoga kan gøre dig til en bedre atlet

yogaøvelse der illustrerer, hvordan yoga kan gøre dig til en bedre atlet


Hvilken slags yoga skal du lave for at supplere din træning? Udstrækning er godt. Du ved det. Faktisk ved vi alle, at vi skal strække mere ud. Men er yoga virkelig en god tilføjelse til en bodybuilding (eller anden sport) træningsrutine?

Hvad er yoga egentlig? 6 af de mest populære yogatyper forklaret

Hvis du er en total yoga newbie, ved du sikkert, at det indebærer udstrækning, men sagen er, at der er mange forskellige former for yoga. Her er din guide til nogle af de mest populære yogaklasser.

  • Hatha Yoga er en langsom, blid form for yoga. Du holder stillingerne i et par vejrtrækninger, så det er mindre af en strøm end Vinyasa (se nedenfor). Hatha handler om fysiske stillinger og vejrtrækning – en fantastisk måde at starte yoga på og lære poseringerne.
  • Vinyasa Yoga er hurtigere end Hatha og vil få din puls op. Det binder stillingerne sammen i en form for strøm, så du bruger ikke lang tid i de forskellige stillinger. Vinyasa kan også gøres til musik, så det har en mere positiv atmosfære.
  • Iyengar Yoga handler om detaljerne i hver stilling, hvor læreren går rundt i klassen og justerer hver persons stilling. Du bruger rekvisitter som blokke og stropper for at få dig dybere ind i hver stilling. 
  • Bikram Yoga er en bestemt type hot yoga, lavet i 40* C varme. Klasser er 90 minutter lange, og hver gang er den samme serie af 26 stillinger i en bestemt rækkefølge.
  • Hot Yoga foregår også i et opvarmet miljø, men det er ikke Bikram. Hot yoga har en tendens til at være 36-38* C og kun 60 minutter, med kendte stillinger udført i et andet flow afhængigt af læreren.
  • Yin Yoga er mere meditativ og arbejder på dybere bindevæv og muskelhinder – fantastisk, hvis du har været skadet eller er tilbøjelig til stramhed. De stillinger er langsomme, så du har masser af tid til virkelig at slappe af i dem.

Hvordan kan yoga gøre mig til en bedre atlet?

Tænk på yoga som et værdifuldt supplement til din ugentlige træningsrutine. Vær ærlig, hvor meget tid bruger du rent faktisk på udstrækning? Yoga er en dedikeret udstrækningssession med den ekstra fordel at du vil blive ledt gennem de forskellige udstræk. Også udstræk, som du måske ikke selv ville have tænkt på. Du kommer dybt ind i stillingerne og strækker dig gennem forskellige bevægelsesmønstre. Alle de stive led og muskler i din krop – hofter, bryst, skuldre, ryg – vil blive strakt og stimuleret til bedre bevægelse.

10 gode grunde til at dyrke yoga

  • Udstrækning
  • Rotation
  • Hofteåbning
  • Stabilitet
  • Core træning
  • Balance
  • Proprioception
  • Undgå skader
  • Afslapning
  • Mindfulness

Hvad nu, hvis jeg ikke er smidig?

Du behøver ikke at være smidig for yoga. For det første, er der ingen, der ser på dig (de har for travlt med at tænke på deres egen smidighed). Og for det andet, er din smidighed hele grunden til at dyrke yoga i første omgang. Du begyndte at træne for at være stærkere, ikke? Gå til yoga, hvis du ikke er smidig. Det er der, hvor det virkelig vil gavne dig. Helt seriøst, alle i en yogaklasse er ikke super smidige. Gå, giv det en chance og nyd fordelene.

Behøver man tilskud til yoga?

Du kan gå ud fra, at yoga ikke kræver nogle tilskud, men det er smart at tænke på, hvad du drikker i løbet af klassen. En god intra-workout som Complete Intra-Workout™ eller BCAA-drikke vil få dig gennem en Hatha eller Iyengar klasse. Men hvis du udøver Bikram eller Hot yoga, vil du svede mere end nogen anden cardio! Tænk masser af væsker plus elektrolytter. Prøv at fylde din vandflaske med Kokosnøddevandspulver, Elektrolytpulver eller Complete Hydration Drink™.

Om forfatteren

Nicola Joyce har siden 2004 skrevet for (og om) sport, fitness, ernæring og sund livsstil. Hun er også en ivrig sportsperson: hendes baggrund er i udholdenhedssport, men hun konkurrerer nu som en naturlig bodybuilder, senest ved at vinde en verdenstitel med INBF. Når hun ikke skriver indhold her, blogger hun. Følg hende her: www.nicolajoyce.co.uk og på Facebook og Twitter (@thefitwriter).

Kunne du lide denne artikel?

Tak for din feedback

Related Products